miercuri, 30 decembrie 2009

Militarizarea Uniunii Europene!



Unul din pretextele folosite de oficialii UE pentru a spune ca Tratatul de la Lisabona ar fi diferit in substanta de Constitutia UE, respinsa de francezi si olandezi, si pentru a evita referendumuri populare, a fost acela ca prin tratatul de la Lisabona s-ar fi renuntat la insemnele oficiale statale ale UE. Totusi, realitatea dezminte aceasta pretentie!


In cadrul ceremoniei de deschidere a noului Parlament European, o companie de soldati purtand uniforme UE a ridicat steagul UE pe “imnul oficial” al UE, Oda Bucuriei de Beethoven. De fapt, inainte de ridicarea steagului, trupele au marsat pe overtura “Forta destinului” de Verdi. Trupele, provin din asa-numitul Eurocorps, creat in 1992 si definit ca “forta militara a UE” si privit ca o expresia a ambitiilor oficialilor UE de a creea o “armata europeana”.


Au fost numeroase criticile legate de acest eveniment. Nigel Farage, presedintele UKIP si membru al Parlamentului European, a declarat: “Ceea ce am vazut azi este echivalentul unei lovituri militare. UE se comporta ca un stat militarizat“. Timothy Kirkhope, lider al grupului conservator din cadrul PE, a declarat ca “parlamentul european ar trebui sa se concentreze asupra eforturilor de a creste democratia si responsabilitatea in fata electoratului, nu asupra incercarii de a crea o Europa federala, pe care marea majoritatea a cetatenilor nu o doresc“.

Legatura dintre UE si ambitiile militariste de a creea o armata europeana duce la multe controverse in Irlanda, tara care are o politica traditionala de neutralitate (nu a participat de exemplu in al doilea razboi mondial) si care e in afara NATO. Joe Higgins, membru al PE din partea Partidului Socialist din Irlanda, a declarat: “De ce ar trebui sa existe o implicare militara in Parlamentul European. Ma opun unei astfel de idei. Este oare asta o parte a procesului prin care oamenii sunt obisnuiti cu ideea unei armate a UE?“

Ca o parte buna a evenimentului, daca putem spune asa, e ca militantii impotriva Tratatului de la Lisabona din Irlanda au primit pe tava un nou argument in favoarea lor. Frica pentru pierderea neutralitatii Irlandei a jucat un rol important in respingerea Tratatului de la Lisabona de anul trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu