duminică, 27 decembrie 2009

Ce mai spun ziarele europene...

In timp ce majoritatea romanilor are o imagine cel putin euforica despre apropiata integrare in Uniunea Europeana, in tarile membre ale acestei organizatii suprastatale, cetatenii sunt din ce in ce mai dezamagiti de UE. Dupa „nu”-ul francez si olandez, in presa occidentala, furtuna continua, apreciindu-se ca UE traieste prima mare criza de la intemeierea ei. O criza cu caracter de masa, care lasa sa se intrevada adevaratele sentimente pe care germanii, francezii, italienii, dar si ungurii, polonezii sau cehii le au fata de scenariile elaborate pana acum la Bruxelles. Dar pentru o mai buna intelegere a problemei, sa vedem cateva extrase din presa occidentala.


GERMANIA

Intr-o campanie de presa declansata de revista „Stern”,sub titlul „Ne-am inecat cu Euro?” a fost publicat pe coperta un montaj de exceptie, in care vulturul din stema germana se ineaca, efectiv, cu un euro care i se infige in cioc. „Pana acum, tema aceasta a fost tabu”, se scrie in revista, „dar acum trebuie sa o spunem pe fata: moneda unica ii dauneaza Germaniei si dezbina Europa. Euro ne-a adus preturi mari si ne-a lasat fara slujbe. Majoritatea nemtilor vor marca germana inapoi. Euro nu s-a dovedit a fi povestea de succes care ne-a fost promisa. Introducerea monedei unice trebuie vazuta ca una dintre cele mai periculoase si mai gresite decizii politice, luate in Germania, dupa 1945.”
O alta lovitura de presa a fost sondajul realizat de cotidianul cu cea mai mare audienta in Germania – „Bild” (cca 4 milioane de cititori), impreuna cu postul de televiziune RTL. Intrebarea: „Vreti sa ramaneti in Comunitatea Europeana?” a avut un raspuns catastrofal. 96,6% din cititorii chestionati au raspuns cu un „NU!” categoric. Comentariu: „Rezultatul este o palma pentru politrucii UE. In sfarsit, Germania s-a trezit”. Dar iata cateva din argumentele publicate in „Bild”: „Eurocratia de la Bruxelles ne striveste. Cine poate citi o constitutie de 500 de pagini, cu exceptia autorilor ei?”. „Declaratia de independenta americana are doar 6 pagini, iar amestecul de popoare din SUA a izbutit sa devina cea mai mare putere din lume.” „Cetatenii vor o Europa care sa le dea, nu sa le ia slujbele.” „Cetatenii vor o Europa a libertatii, si nu un continent paralizat de masuri birocratice.” „Spunem nu, pentru ca Euro a devenit Teuro.” „Suntem un stat suveran, dar prea putin bagat in seama in UE.” „Germania este umilita. Trebuie sa o aparam…” „Totul este mult prea centralizat. Se dezvolta un stat de functionari.” „De ce sa hotarasca alte popoare ce sa facem la noi acasa?” „UE ne costa prea mult.” „Democratia UE nu exista decat in dictionar.”


MAREA BRITANIE

Fara sa-si nominalizeze adversarul (presedintele Frantei, Jacques Chirac), Tony Blair, premierul britanic, isi continua tirul de artilerie anti-francez. „Avem nevoie de o Comunitate Europeana care sa corespunda secolului 21.” „Banii europeni sa fie dati pentru locuri de munca, nu pentru vaci.” „40% din sumele de bani acordate merg la agricultura, in care lucreaza mai putin de 5% din populatia continentului. Aceste cheltuieli nu raspund asteptarilor cetatenilor si nici nu contribuie la dezvoltarea Europei.” „Europa trebuie sa fie a cetatenilor ei, nu a unor eurocrati.” („Times”)


ITALIA

„O reintroducere a lirei italiene n-ar fi o idee absurda. Trebuie sa ne protejam. Intr-o zi, s-ar putea ca unii membri ai Uniunii Europene sa se retraga, din interese nationale.” Declaratia ii apartine ministrului muncii, Roberto Maroni. („Corriere della sera”)

Nici in tarile nou intrate in UE, cetatenii nu sunt prea fericiti datorita acestui fapt.
UNGARIA

Majoritatea ziarelor comenteaza in mod negativ faptul ca taranii unguri vor da faliment din cauza ca nu-si pot permite sa-si ridice gospodariile si pamantul la standardele europene care li se impun. Foarte critic e apreciata si birocratia excesiva de la Bruxelles, care sperie cetatenii, fiind resimtita ca o amenintare directa la viata lor.
SLOVENIA

Este tara cu cel mai scazut interes fata de Comunitatea Europeana. „Inainte de intrare, interesul a fost urias, dar cand cerintele au inceput sa fie aplicate, toata lumea s-a dezumflat.” (Spicuiri de la simpozionul „Rolul mediilor de presa in integrarea europeana”, organizat la Breslau.)
POLONIA

Partidele din coalitia guvernamentala “Liga Familiilor Poloneze” si “Autoapararea” militeaza deschis pentru retragerea tarii din Uniunea Europeana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu