Conform informatiilor transmise de Sfantul Evanghelist Luca, acum mai bine de 2000 de ani, Maica Domnului impreuna cu dreptul iosif plecau din Nazaret in Betleem pentru a se inscrie, dupa porunca Cezarului,care hotarase un recensamnat. Intrucat Iudeea era alipita Siriei,recensamantul era executat de Quirinius,proconsulul Siriei.Ajungand in oras si negasind unde sa traga, si cum Maicii Domnului ii venise vremea sa nasca,s-au adapostit amandoi intr-o pestera de langa Bethleem.
Bethleemul, situate pe o colina inconjurata de vai si dealuri cu livezi de pomi fructiferi si de maslini, se afla la numai 10 km sud de Jerusalim.Numele de Bethleem se pare ca vine de la ebraicul Beit Lehem care inseamna Casa Painii.
Asezarea. care si-a pastrat pana astazi aerul de vechi orasel. este deopotriva sacra atat pentru crestini. cat si pentru evrei.
Potrivit Vechiului Testament, undeva pe locul acestei asezari a avut loc lupta dintre lacob si Ingerul Domnului. lupta in care pastorul lacob nu a putut fi invins si a fost numit Israel, caci se luptase cu Dumnezeu si cu oamenii si fusese mai tare.Tot in Bethleem,se afla mormantul Rachelei,sotia lui Iacob,si tot pe aceste pamanturi a trait tanarul pastor David,eroul luptei cu uriasul Goliath,si care va ajunge mai tarziu regale poporului iudeu.Cel mai important,insa,Bethleemul ramane ca loc Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.
Pestera rece si intunecoasa de la marginea orasului este smeritul loc al Nasterii Fiului lui Dumnezeu.
Traditia Bisericii inregistreaza cu precizie acest loc.Primele mentiuni scrise despre Pestera Nasterii le fac Sfantul Iustin Filosoful in sec.2 si scriitorul bisericesc Origen in sec.3. In tentative sa de a eradica cultul crestin,in 135 stim ca imparatul roman Hadrian(117-138) a profanat pestera,
facand aici un loc de inchnare Zeului Adonis.
In anul 326,insa,Sfanta Elena a construit aici prima basilica crestina,cu arhitectura deosebita.In partea de rasarit a constructiei era o cladire ctogaonala,in centrul careia se afla Pestera Nasterii Domnului.
Dupa aproximativ 200 de ani,in anul 531,din motive necunoscute,imparatul Justinian a poruncit daramarea ei,construind biserica pastrata pana astazi.Desi monumentala cel putin prin sirurile de coloane de marmura rosie si zidurile massive sprijinite pe contraforti, se spune ca noua biserica nu a fost nici pe departe la fel de frumoasa precum cea dintai.Justinian insusi s-ar fi declarat nemultumit si l-a pedepsit pe arhitectul principal.Cercetarile arheologice au confirmat descrierile din vechime ale vechii bazilici.Parte din pardoseala de mosaic originala s-a pastrat pana astazi ascunsa sub dalele de marmura adaugate de Justinian si a fost descoperita cu prilejul restaurarilor din 1934.
Spre deosebire de celelalte lacasuri crestine, biserica din Bethleem nu a fost distrusa in invazia din anul 614 tocmai pentru ca pe fatada erau mozaicuri reprezentand scena Nasterii Domnului si inchinarea celor trei magi,avand acelasi port cu cel al cotropitorilor persani.
In anul 1100,de Craciun,in Biserica Nasterii,Balduin de Flandra, conducatorul armatei cruciate,s-a incoronat rege al Regatului Latin al Jerusalimului.In prima jumatate a secolului 16,turcii i-au topit acoperisul de plumb pentru a face ghiulele de tun.Din 1757 Biserica Nasterii este in stapanirea definitiva a Patriarhiei Jerusalimului.
Accesul in biserica se face pe de mici dimensiuni,inalta de numai 1.20m,oricine patrunde in biserica faiind nevoit sa-si plece capul.De fapt,
usa initiala era mult mai mare, insa pentru a impiedica pe turci sa intre calare in biserica, dupa cum aveau obiceiul,ea a fost intentionat micsorata prin sec 17.
Pestera Nasterii este un sanctuar subteran partial placat cu marmura,aflat practice sub naos.Accesul se face se scari laterale.Pe locul nasterii este o stea de argint purtand aceasta inscriptie in limba latina:Hic de Virgine Maria Jesus
Christus natus est(Aici s-a nascut, din Fecioara Maria, Isus Hristos).
Victor COZMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu